Γιατί να βάλω από τώρα μασελάκια στο παιδί μου και να μην περιμένω να βγούνε όλα τα μόνιμα δόντια του;

Μία επίσκεψη ρουτίνας στον οδοντίατρο για να δει τα δόντια του παιδιού της επεφύλασσε ένα “δυσάρεστο” ξάφνιασμα για τη μαμά της μικρής Κατερίνας. Η Κατερίνα πηγαίνει στο δημοτικό και πήγε μαζί με τη μαμά της στον οδοντίατρο για να εξοικειωθεί μαζί του και να ελέγξει ο οδοντίατρος αν τα δοντάκια της είναι γερά.

Αφού λοιπόν ο γιατρός έλεγξε τα δόντια της, είδε ότι η Κατερίνα τα πάει πολύ καλά με το βούρτσισμα και δε χρειάζεται να κάνει κάποιο σφράγισμα. Η μαμά της Κατερίνας χάρηκε αφού οι ατελείωτες ώρες κατήχησης περί βουρτσίσματος έπιασαν τόπο και ετοιμαζόταν να φύγει ικανοποιημένη προτού ο οδοντίατρος της πει ότι καλό θα ήταν να επισκεφθεί έναν ορθοδοντικό! Ο οδοντίατρος της εξήγησε ότι αυτή θα ήταν μια επίσκεψη ρουτίνας απλά για να ελέγξει ο ορθοδοντικός ότι όλα τα μόνιμα δόντια βγαίνουν στη σωστή θέση. Αν και η μαμά της Κατερίνας το θεώρησε περιττό, έκλεισε ένα ραντεβού με τον ορθοδοντικό με την σκέψη ότι ακόμα και αν η Κατερίνα χρειαστεί σιδεράκια αυτό θα αργήσει αφού έχει πολλά δοντάκια στο στόμα της που θα αλλαχθούν.

Η επίσκεψη στον ορθοδοντικό της επεφύλασσε μια έκπληξη! Ο ορθοδοντικός δεν της είπε το πολυαναμενόμενο: “θα περιμένουμε…” αλλά της είπε ότι το καλύτερο για το παιδί της θα ήταν να ξεκινήσει μια ορθοδοντική θεραπεία με μασελάκια. Τότε η μαμά ξαφνιασμένη ρώτησε: “Γιατί;” και ο ορθοδοντικός άρχισε να εξηγεί τους λόγους που τους το πρότεινε. Τους είπε λοιπόν ότι αν δε βάλουν από τώρα μασελάκια και απλά “περιμένουν” και το “αφήσουν” μέχρι να βγούνε όλα τα μόνιμα δόντια τότε:

  1. Η πιθανότητα να χρειαστεί εξαγωγή μόνιμων δοντιών θα είναι μεγαλύτερη.
  2. Ο χρόνος που θα χρειαστεί το παιδί να φορέσει σιδεράκια θα είναι μεγαλύτερος.
  3. Η θεραπεία θα είναι πιο επώδυνη και πιο κοπιαστική για το παιδί.
  4. Η θεραπεία με σιδεράκια θα είναι μονόδρομος αφού η πιθανότητα να λυθεί το πρόβλημα από αυτή τη μικρή ηλικία προληπτικά με μασελάκια θα απορριφθεί.
  5. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία σε αντίθεση με τους εφήβους δέχονται με μεγαλύτερη χαρά την ορθοδοντική αφού δε ντρέπονται και συμμετέχουν πιο ευχάριστα στη διαδικασία.
  6. Όταν η θεραπεία αρχίζει νωρίς, στην εφηβεία έχει πια τελειώσει και οι έφηβοι έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, λόγω της καλύτερης εμφάνισης του στόματος και του προσώπου γενικότερα.

Η μαμά αποφάσισε να ακούσει τις συμβουλές του ορθοδοντικού και να ξεκινήσει η κόρη της από αυτή τη μικρή ηλικία με μασελάκια. Το αποτέλεσμα ήταν μετά από 2 χρόνια θεραπεία με μασελάκια να λυθεί το πρόβλημα που υπήρχε και τα μόνιμα δόντια να βγούνε στη σωστή θέση εξαιτίας της καθοδήγησής τους από τα μασελάκια και να μη χρειαστεί να φορέσει σιδεράκια.

Φεύγοντας από το τελευταίο ραντεβού με τον ορθοδοντικό είπε: “Τελικά η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας!!!

 

Για ότι χρειαστείτε παραμένουμε στη διάθεσή σας!