Εμφυτεύματα: Τι είναι; Σε ποιους απευθύνονται;

Η τερηδόνα, οι ασθένειες των ούλων, διάφορα ατυχήματα και νόσοι μπορεί να είναι η αιτία για την απώλεια δοντιών. Η απώλεια ενός η περισσότερων δοντιών μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες, την ομιλία, τη συμπεριφορά, την εμφάνιση μας και κατ’ επέκταση να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ψυχολογία μας, όσο και την αυτοπεποίθηση μας. Επιπλέον, η απώλεια ενός δοντιού μπορεί να επιφέρει φθορά στο οστό που περιβάλλει τη συγκεκριμένη ρίζα, ακόμα και αν αυτό το χαμένο δόντι αποκατασταθεί με κοινή προσθετική (γέφυρα) και με το πέρασμα του χρόνου στη συγκεκριμένη περιοχή θα αυξάνεται η απώλεια του οστού. Ευτυχώς, τα τελευταία 30 χρόνια τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια εξαιρετική λύση, καθώς αντικαθιστούν όχι μόνο το χαμένο δόντι αλλά και την οδοντική ρίζα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα, λοιπόν, αποτελούν μια σταθερή βάση για τεχνητά δόντια, που όχι μόνο δείχνουν σαν τα φυσικά μας δόντια αλλά λειτουργούν και τα νιώθουμε και σαν αυτά.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Οδοντικά εμφυτεύματα είναι τα εμφυτεύματα δοντιών ή τα λεγόμενα «βιδωτά» δόντια.
Το οδοντικό εμφύτευμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια τεχνητή, μεταλλική ρίζα δοντιού κατασκευασμένη από τιτάνιο,το οποίο είναι το πιο βιοσυμβατό υλικό,η οποία τοποθετείται χειρουργικά μέσα στο οστό της γνάθου, στο σημείο όπου λείπει το δόντι. Πάνω σε αυτή τη ρίζα ο οδοντίατρος «στηρίζει» το τεχνητό δόντι.

Προϋποθέσεις τοποθέτησης εμφυτεύματος

Ενδείκνυται σε όσους έχουν χάσει ένα ή περισσότερα δόντια και θέλουν να «καλύψουν» το κενό στο χαμόγελο τους, χωρίς να φορέσουν τεχνητή οδοντοστοιχία ή να βάλουν γέφυρα, τροχίζοντας τα γειτονικά δόντια. Οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή εμφύτευση δεν είναι τόσο δύσκολες: καλή γενική υγεία ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, και υγιεινός τρόπος ζωής θέτουν όπως είναι φυσικό τις καλύτερες προϋποθέσεις για καλή πρόγνωση και μακροχρόνια επιβίωση των εμφυτευμάτων.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα π.χ. πίεση, ζάχαρο κλπ απλά απαιτείται συνεργασία με τον παθολόγο ιατρό προκειμένου ο ασθενής να φθάσει στην εμφύτευση έχοντας ρυθμίσει οτιδήποτε παθολογικό ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές.Η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει αρκετό οστό στις γνάθους, ώστε να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα. Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις μη ύπαρξης οστού υπάρχει λύση και είναι η ΟΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ (ΜΟΣΧΕΥΜΑ) & ΑΝΥΨΩΣΗ ΙΓΜΟΡΕΙΟΥ.

Διαδικασία τοποθέτησης εμφυτεύματος

Αφού πρώτα ο εξειδικευμένος Εμφυτευματολόγος μας διαπιστώσει ότι υπάρχει επάρκεια οστού μετά από πλήρη ακτινογραφικό έλεγχο, τοποθετεί το εμφύτευμα στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, θα πρέπει να περιμένει περίπου 2-6 μήνες έως ότου ενσωματωθεί το εμφύτευμα στο οστό της γνάθου.

Μετά το πέρασμα του απαραίτητου χρόνου, ο γιατρός θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση, την αποκάλυψη του εμφυτεύματος και τα τελικά αποτυπώματα,  ώστε ο τεχνίτης να στηρίξει το νέο, τεχνητό δόντι πάνω στο εμφύτευμα (βιδωτά δόντια).

Επιπροσθέτως,μετά από αξιολόγηση και ανάλογα τις προϋποθέσεις μπορεί να γίνει άμεση τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και άμεση αποκατάσταση μέσα σε 48 ώρες.Ο ασθενής μπορεί να έχει σχεδόν την ίδια μέρα δόντια.