2.Πώς θα καταλάβω πως πάσχω από ουλίτιδα;

Τα ούλα αποτελούνται  από μαλακό ιστό παρόμοιο με αυτόν του δέρματος. Όταν τα ούλα είναι υγιή, σχηματίζουν μία ερμητική ασπίδα που περιορίζει τα σημεία στα οποία μπορούν να εισχωρήσουν τα βακτήρια. 

Τα υγιή ούλα έχουν ρόδινο, κοραλλένιο χρώμα. Οι αλλαγές στο χρώμα των ούλων σας (ερυθρότητα, κίτρινα στίγματα) όπως και η ευαισθησία και αιμορραγία των ούλων μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία πάθησης των ούλων, όπως ουλίτιδα.

Ενδεικτικό της ουλίτιδας είναι η ερυθρότητα, το “κοκκίνισμα” των ούλων. Τα ούλα κοκκινίζουν, διογκώνονται και αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα.
Η αιμορραγία των δοντιών είναι ο δείκτης της φλεγμονής. Όταν τα ούλα μας ματώνουν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι σχολαστικότερο βούρτσισμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και αν δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα, η αιμορραγία θα  σταματήσει.

Αν συνεχιστεί η αιμορραγία, παρά το σχολαστικό βούρτσισμα,τότε πρέπει άμεσα να επισκεφτούμε τον Οδοντίατρο, ο οποίος θα διαγνώσει την αιτία της επίμονης αιμορραγίας. Η αιτία της αιμορραγίας είναι οτιδήποτε δε μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε τα μικρόβια με το βούρτσισμα, δηλαδή είτε η ύπαρξη τρυγίας-πέτρας (άρα απαιτείται  καθαρισμός), είτε τρύπες στα δόντια, μέσα στις οποίες εγκλωβίζονται μικρόβια (άρα απαιτείται σφράγισμα). Αιτία αιμορραγίας μπορούν να είναι και κακότεχνες εργασίες, π.χ θήκες (άρα απαιτείται αντικατάστασή τους).

Διορθώνοντας τις αιτίες της αιμορραγίας και μόνο, θα απαλλαγούμε από την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.