Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λεύκανση

Γνωρίζετε ότι τόσο η λεύκανση όσο και η διόρθωση-βελτίωση του σχήματος των δοντιών σας,βελτιώνουν την υγεία μας?

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών μας?

Ξεκινάμε τη ζωή μας με ένα όμορφο λευκό χαμόγελο.Με το πέρασμα του χρόνου, συμβαίνουν γεγονότα που μπορεί επηρεάσουν και να αλλοιώσουν το χρώμα των δοντιών μας,όπως:

  • η φυσιολογική φθορά λόγω ηλικίας
  • κάποιες τροφές και ποτά που καταναλώνουμε
  • το κάπνισμα
  • κάποιες φαρμακευτικές ουσίες
  • τραυματισμός κάποιου δοντιού κ.α

Και τι μπορούμε να κάνουμε γι'αυτό?

Οι ιατρικές εξελίξεις των τελευταίων ετών,έχουν βοηθήσει στο να αναπτυχθούν πολλές μέθοδοι για τους ασθενείς που θέλουν να επιτύχουν ένα πιο λευκό χαμόγελο,που είναι πιο προσιτές,πιο αποτελεσματικές,πιο ασφαλείς και πιο οικονομικές από ότι παλαιότερα.

Διατήρηση του ήδη υπάρχοντος χρώματος των δοντιών και αποφυγή δημιουργίας εξωγενών χρωστικών με τη χρήση πιστοποιημένης και εγκεκριμένης από τον ΕΟΦ "λευκαντικής" οδοντόπαστας

Είναι ίσως η πιο απλή μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς,χωρίς ιδιαίτερα εμφανή αποτελέσματα.Μια εγκεκριμένη λευκαντική οδοντόκρεμα που θα χρησιμοποιείται σε τακτική βάση,βοηθάει στην αφαίρεση των επιφανειακών λεκέδων των δοντιών (εξωγενείς χρωστικές),αλλά δεν θα μεταβάλλει το χρώμα τους.

Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας απαλά,ώστε να μην φθαρεί το σμάλτο των δοντιών σας.Συνήθως οι λευκαντικές οδοντόκρεμες χρησιμοποιούνται για συντήρηση του αποτελέσματος μετά από λεύκανση με τους τρόπου που ακολουθούν:

Σύστημα λεύκανσης στο σπίτι με τη χρήση ειδικών εξατομικευμένων για κάθε ασθενή ναρθήκων

Ο οδοντίατρός σας αφού ολοκληρώσει τον καθαρισμό και ελέγξει ότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη,προτείνει το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα,συνήθως με μορφή gel,καθώς και την δοσολογία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.Ο ασθενής, εφαρμόζει στο σπίτι το σκεύασμα σε συνδυασμό με νάρθηκα (κατασκευασμένο εξατομικευμένα για κάθε ασθενή),σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.Τυπικά ο χρόνος που απαιτείται κυμαίνεται από 2-3 εβδομάδες με καθημερινή χρήση.

Λεύκανση δοντιών στο ιατρείο

Είναι η πιο αποδοτική μέθοδος με άμεσα ορατά αποτελέσματα.Ο γιατρός,αφού λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας,τοποθετεί λευκαντική ουσία υψηλής συγκέντρωσης πάνω στα δόντια του ασθενή.Συνήθως απαιτούνται 2-3 επισκέψεις,ανάλογα με το επιθμητό αποτέλεσμα.

Επιπλέον η χρήση laser,δρα σαν καταλύτης,λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία.

Υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις στο να κάνει κανείς λεύκανση δοντιών?

Καλό θα είναι πριν ξεκινήσει κανείς τη διαδικασία,να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Σε κάθε περίπτωση,η λεύκανση πρέπει να γίνεται υπό προυποθέσεις στις εξής περιπτώσεις :

  • αν είστε αλλεργικοί σε κάποιο από τα υλικά της λεύκανσης
  • αν είστε έγκυος ή θηλάζετε
  • αν πάσχετε από περιοδοντίτιδα,έχετε κατάγματα στα δόντια,τερηδόνα ή άλλες αλλοιώσεις,
  • αν έχετε εμφυτεύματα,γέφυρες,στεφάνες ή σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια
  • αν έχετε πολύ μεγάλη ευαισθησία στα δόντια,ή
  • αν είστε κάτω των 16 ετών

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα?

Τα αποτελέσματα της λεύκανσης,διαρκούν μέχρι και δύο έτη,εφόσον ο ασθενής είναι τυπικός στην καθημερινή του στοματική υγιεινή και στην κατάλληλη διατροφή και αποφυγή ουσιών με χρωστικές,όπως κόκκινο κρασί,αναψυκτικά,κεράσια,καφές.

Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια μου?

Εφόσον ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες όχι.Η μόνη παρενέργεια που ίσως προκύψει είναι μία ευαισθησία στα δόντια η οποία είναι σε κάθε περίπτωση παροδική και αντιμετωπίζεται με μία απλή οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε,παραμένουμε στη διάθεσή σας!!!