3 πράγματα που οι αθλητές πρέπει να κάνουν για τα δόντια τους

3 πράγματα που οι αθλητές πρέπει να κάνουν για τα δόντια τους 

Ανεξάρτητα από το άθλημα ή το επίπεδο δεξιοτήτων, οι αθλητές πρέπει να φροντίζουν τα δόντια τους τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.

Οι περισσότεροι αθλητές είναι προσεκτικοί σχετικά με το τι τρώνε καθώς και με το πρόγραμμα άσκησής τους. Μέρος αυτής της ρουτίνας, ωστόσο, θα πρέπει να είναι και η στοματική υγιεινή.

 

 

Τρείς πολύτιμες συμβουλές για τους αθλητές

1. Κάντε τον αθλητικό νάρθηκα μέρος της αθλητικής ενδυμασίας 

Οι νάρθηκες στόματος καλύπτουν συνήθως τα επάνω δόντια σας ώστε να τα προστατεύουν και μαζί με αυτά να προστατεύουν τα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και το σαγόνι από τραυματισμούς. Γι'αυτό, οι αθλητικοί νάρθηκες πρέπει να αποτελούν μέρος της στολής σας με όποιο άθλημα και να ασχολείστε.

Ο νάρθηκας στόματος, όταν αρχίζετε να τον φοράτε τακτικά, θα γίνει σταδιακά δεύτερη φύση σας. Δεν έχει σημασία ποιον τύπο αθλητικού νάρθηκα θα επιλέξετε, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι σας ταιριάζει σωστά.

Στην πραγματικότητα, σε πολλά αθλήματα οι αθλητές υποχρεούνται να φοράνε νάρθηκα. Για παράδειγμα, στο Χόκεϊ στις Η.Π.Α. υπάρχει η απαίτηση ότι οι νέοι παίκτες πρέπει να φορούν νάρθηκα που πρέπει μάλιστα να είναι χρωματιστός ούτως ώστε να μπορούν να τον διακρίνουν οι διαιτητές!

 

2. Ξεχάστε τα ζαχαρούχα αθλητικά ποτά

Αν χρειαστεί να σβήσετε τη δίψα σας, προτιμήστε το νερό αντί των αθλητικών ποτών. Οι αθλητές έχουν ανάγκη από ενυδάτωση αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη ποσότητα ζάχαρης σε αυτά τα ποτά.

Τα βακτήρια στο στόμα σας θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την ποσότητα ζάχαρης ώστε να παράγουν το οξύ που θα αποδυναμώσει το σμάλτο σας (το σκληρό εξωτερικό περίβλημα των δοντιών σας), το οποίο γεγονός θα αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας με την πάροδο του χρόνου.

3. Βουρτσίστε - Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα - Ξεπλύνετε ... Και πάλι από την αρχή!

Η εξάσκηση είναι που μας κάνει τέλειους! Όπως λοιπόν εξασκείστε για το άθλημά σας, εξασκηθείτε και για τη διατήρηση μιας άριστης στοματικής υγιεινής.

Ένα μη υγιές δόντι είναι πολύ πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της άθλησης. Ένα δόντι με τερηδόνα και σφραγίσματα δεν είναι όσο δυνατό είναι ένα υγιές δόντι.

Οπότε, κρατήστε το χαμόγελό σας δυνατό και φωτεινό με βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά και χρήση οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα!

 

                                                                                                                                                                       

Πηγή:Dental Alert