Αναγκαία η καθημερινή χρήση οδοντόπαστας

Η Βρετανική Εταιρεία Περιοδοντολογίας (ΒΕΠ) εξέδωσε μία υπενθύμιση για τη σημασία του καθημερινού βουρτσίσματος των δοντιών με τη χρήση οδοντόπαστας.

Αυτή η υπενθύμιση παρακινήθηκε από μία έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Periodontology από ερευνητές στο Άμστερνταμ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βούρτσισμα των δοντιών από μόνο του μπορεί να είναι όσο αποτελεσματικό είναι το βούρτσισμα με οδοντόπαστα όσον αφορά στην αφαίρεση της πλάκας.

Η Βρετανική Εταιρεία Περιοδοντολογίας υπογράμμισε τη σημασία του βουρτσίσματος με οδοντόπαστα ως απάντηση στην πρόσφατη αυτή έκθεση που δείχνει να αμφισβητεί τα οφέλη της οδοντόπαστας.

Απαντώντας σε αυτά τα ευρήματα, η ΒΕΠ δήλωσε ότι τα συμπεράσματα δεν ήταν απρόσμενα, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι το μηχανικό βούρτσισμα είναι αποτελεσματικό για την απομάκρυνση της πλάκας και των υπολειμμάτων των τροφών.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η οδοντόπαστα προσφέρει μία σειρά από άλλα οφέλη, όπως το φθόριο για την ενίσχυση της άμυνας των δοντιών κατά της τερηδόνας, καθώς και παράγοντες που μειώνουν την ευαισθησία των δοντιών και σκοτώνουν τα βακτήρια που βρίσκονται στην πλάκα.

Επιπλέον, η οδοντόκρεμα μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση των λεκέδων στα δόντια, να ενισχύσει τη φρεσκάδα της αναπνοής και γενικά να δημιουργήσει την αίσθηση ενός καθαρού και πιο υγιούς στόματος, που σημαίνει ότι παραμένει ένα απαραίτητο εργαλείο στη στοματική υγιεινή.