Χειρουργική στοματος: Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τους «φρονιμίτες»

Φρονιμίτες ή σωφρονιστήρες είναι οι τρίτοι γομφίοι, τα τελευταία δηλαδή δόντια πού ανατέλλουν στο στόμα κατά κανόνα στην εφηβεία στο πίσω μέρος του στόματος. Συνήθως είναι τέσσερις, ένας στην άνω και ένας στην κάτω γνάθο σε κάθε πλευρά του στόματος. Λόγω έλλειψης χώρου στις γνάθους όμως οι φρονιμίτες ενώ υπάρχουν δεν ανατέλλουν και τότε ονομάζονται έγκλειστοι.

Γενικά μια φορά τουλάχιστον στη ζωή μας θα πρέπει να κάνουμε πανοραμική ακτινογραφία για την διερεύνηση ύπαρξης εγκλείστων φρονιμιτών ή και άλλων δοντιών καθώς επίσης και διαφόρων παθολογικών καταστάσεων .

Στην οδοντιατρική σημερα κυριαρχεί η τάση να γίνεται προληπτική εξαγωγή των φρονιμιτών προτού μας δημιουργήσουν προβλήματα όπως είναι ο πόνος, οίδημα (πρήξιμο) και μια γενικότερη κακουχία η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά μας και μάλιστα σε σημαντικές για την ζωή μας περιόδους.

Συνήθως γίνονται με τοπική (οδοντιατρική) αναισθησία και στον ίδιο χρόνο (ραντεβού) μπορούν να αφαιρεθούν ένας ή και περισσότεροι σωφρονιστήρες . Με τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες και την φαρμακευτική αγωγή η μικρή αυτή ταλαιπωρία δεν διαρκεί περισσότερο από 5 έως 7 ημέρες.

Συνήθως ισχύει ότι όσο πιο νέος είναι ο ασθενής τόσο πιο εύκολα εξάγονται οι σωφρονιστήρες και η μετεγχειρητική περίοδος είναι πιο ομαλή.