Η προστασία της στοματικής υγείας του παιδιού και η σημασία της πρόληψης

Όσον αφορά στην κατάσταση της στοματικής υγείας των παιδιών στην Ελλάδα, υπάρχει βελτίωση σε σχέση με την περασμένη 20ετία, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Έτσι, το ποσοστό των 12χρονων, χωρίς τερηδόνα, από 12% που ήταν το 1985, σήμερα βρίσκεται στο 37%, ενώ στην ηλικία των 15 ετών, ο αντίστοιχος δείκτης είναι 29%. Ο στόχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ήταν, έως το 2010, ποσοστό 90% των παιδιών να είναι ελεύθερα τερηδόνας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος για τη χώρα μας.

Για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, που είναι και η περίοδος κατά την οποία ξεκινάει το πρόβλημα, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία και την υποστήριξη της Unilever και της ΑΙΜ, το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό.

Έτσι, στην ηλικία αυτή:

36% των παιδιών έχει ήδη τερηδονικές βλάβες, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία (δείκτης τερηδόνας dmft: 0,05 στην ηλικία των 2 ετών και 3 στην ηλικία των 6). Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, δεν πηγαίνουν συχνά στον οδοντίατρο και όσα έχουν πάει, ξεκίνησαν σε ηλικία 3,5 ετών. Έτσι, οι ανάγκες περίθαλψης της νεογιλής οδοντοφυΐας εξακολουθούν να είναι υψηλές.

Το 72% των παιδιών ξεκινά καθυστερημένα το βούρτσισμα, δηλαδή μετά την ηλικία των 2 ετών, ενώ μόνο 27% βουρτσίζει τα δόντια 2 φορές την ημέρα.

Οι περισσότερες μητέρες που ρωτήθηκαν, δε γνώριζαν τις αιτίες που προκαλούν την τερηδόνα.

Η χρήση των οδοντιατρικών υπηρεσιών από τους ενήλικες είναι, επίσης, περιορισμένη (47% επισκέπτονται τον οδοντίατρο μια φορά το χρόνο και μόνο το 32% από αυτούς αναφέρει ως αιτία επίσκεψης τον προληπτικό έλεγχο), ενώ άτομα υψηλότερου μορφωτικού και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου επισκέπτονται πιο τακτικά τον οδοντίατρο.

Εξαιτίας των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βιώνει, τα τελευταία χρόνια, μεγάλη οικονομική δυσπραγία, ανεργία ή επαγγελματική αβεβαιότητα. Πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να πληρώσουν την επίσκεψη στον οδοντίατρο και επισκέπτονται το οδοντιατρείο – οι ίδιοι και η οικογένειά τους – μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Τα παραπάνω, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, σε σχέση με τη φροντίδα της στοματικής υγείας παιδιών και εφήβων και αναδεικνύουν τις δυσοίωνες προοπτικές, για την κατάσταση της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού στο εγγύς μέλλον. Τα κεκτημένα των προηγούμενων ετών, μπορεί να χαθούν εξαιτίας των αρνητικών συνθηκών που έχουν προκύψει.

Σε αυτό το πλαίσιο:

- η ευαισθητοποίηση των γονέων για τακτικό βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών τους – 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα,

- η διοργάνωση προγραμμάτων προληπτικής οδοντιατρικής στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, μέσα από συνεργασίες επιστημονικών και άλλων φορέων,

- η ενδυνάμωση και οργάνωση των υπηρεσιών δημόσιας οδοντιατρικής φροντίδας,

αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την προστασία και τη βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών.

 

Για ότι χρειαστείτε είμαστε στη διάθεσή σας!