ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Νεότερα ευρήματα & επιδημιολογικά δεδομένα

 

 

 

Η περιοδοντική υγεία για τους άνδρες είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις σε διάφορους άλλους παράγοντες υγείας.

 

Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η περιοδοντική νόσος είναι υψηλότερη στους άνδρες (56,4%) από ό, τι στις γυναίκες (38,4%). Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να πάνε στον οδοντίατρο ή επειδή οι άντρες έχουν χειρότερους δείκτες περιοδοντικής υγείας από τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης οδοντικής πλάκας, πέτρας και αιμορραγίας στην ανίχνευση. Ωστόσο, η περιοδοντική υγεία για τους άνδρες είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις σε διάφορους άλλους παράγοντες υγείας.

 

ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣTATH

Το αντιγόνο του προστάτη (PSA) είναι ένα ένζυμο που δημιουργείται στον προστάτη και εκκρίνεται κανονικά σε πολύ μικρές ποσότητες. Ωστόσο, όταν ο προστάτης φλεγμένει, έχει μολυνθεί ή επηρεαστεί από καρκίνο, αυξάνονται τα επίπεδα PSA. Έρευνες έδειξαν ότι οι άνδρες με δείκτες περιοδοντικής νόσου όπως κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα καθώς και προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη) έχουν υψηλότερα επίπεδα PSA από τους άνδρες με μόνο μια από τις συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι η υγεία του προστάτη μπορεί να σχετίζεται με την περιοδοντική υγεία και αντίστροφα.

 

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Η έρευνα δείχνει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Και οι δύο ασθένειες είναι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η φλεγμονή είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ασθενειών των ούλων και των καρδιακών παθήσεων. Δεδομένου ότι οι άνδρες είναι ήδη πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από τις γυναίκες, η διατήρηση της περιοδοντικής υγείας είναι ένας άλλος τρόπος για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.

 

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Οι άνδρες με περιοδοντική νόσο, ειδικά εκείνοι ηλικίας κάτω των 30 ή άνω των 70 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανικανότητας, σύμφωνα με την έρευνα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο συνθηκών. Η παρατεταμένη χρόνια φλεγμονή (ο ίδιος τύπος φλεγμονής που σχετίζεται με την περιοδοντική νόσο) μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν σε ανικανότητα.

 

Για ότι χρειαστείτε είμαστε στη διάθεσή σας!