Ψηφιακή Ενδοστοματική Αποτύπωση

Η οδοντιατρική αποτύπωση είναι αναγκαία για πολλές κοινές οδοντιατρικές θεραπείες όπως οι οδοντιατρικές στεφάνες, οι γέφυρες, τα  εμφυτεύματα και οι οδοντοστοιχίες.

Πολλοί οδοντίατροι θα συμφωνούσαν πως το αποτύπωμα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην διαδικασία της αποκατάστασης. Η πραγματικότητα είναι , πως είναι αδύνατο να κατασκευαστεί μια τέλεια οδοντοτεχνική προσθετική εργασία σε ένα κακό αποτύπωμα. Μια υψηλής ποιότητας ενδοστοματική αποτύπωση είναι αναγκαία.

Η ενδοστοματική ψηφιακή αποτύπωση αποτελεί τη νέα,γρήγορη, φιλική και ακριβή αποτύπωση των δοντιών και των ούλων, κατάλληλη σε όλη σχεδόν την γκάμα των προσθετικών εργασιών (ένθετα, επένθετα, όψεις, στεφάνες, γέφυρες, εμφυτεύματα, νάρθηκες).Πρόκειται για ένα ενδοστοματικό scanner το οποίο μέσα σε λίγα λεπτά σαρώνει με εξαιρετική λεπτομέρεια το εσωτερικό του στόματος, καταργώντας έτσι τη χρήση των κλασσικών δισκαρίων.Τα δεδομένα σάρωσης αποστέλλονται στον υπολογιστή, και έτσι προκύπτει μια ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση, πιστό αντίγραφο των σκληρών και μαλακών μορίων του στόματος.
Στη συνέχεια, σε αυτό το ψηφιακό αντίγραφο, ο χειριστής προχωρά στο σχεδιασμό της επιθυμητής οδοντιατρικής αποκατάστασης (π.χ. θήκες, γέφυρες, νάρθηκες).Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η πληροφορία μεταφέρεται από το ιατρείο στο εργαστήριο, μειώνοντας έτσι τον χρόνο κατασκευής των προσθετικών εργασιών.Η ακριβής αποτύπωση που επιτυγχάνεται έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή των επαναλαμβανόμενων, χρονοβόρων και κουραστικών προβών.Η ενδοστοματική ψηφιακή αποτύπωση επιτρέπει στον οδοντίατρο να σχεδιάσει ψηφιακά το χαμόγελο του ασθενούς, ενώ ο δεύτερος με τη σειρά του έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει εκ των προτέρων το τελικό αποτέλεσμα της προσθετικής εργασίας του. 

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ψηφιακής αποτύπωσης είναι η αποφυγή των αποτυπωτικών υλικών, τα οποία για ασθενείς με έντονο αντανακλαστικό έχουν δυσάρεστες συνέπειες (πρόκληση εμετού ή αίσθηση ανεπαρκούς οξυγόνου).Εξίσου σημαντικό είναι και το γέγονος πως δεν χρειάζεται η επανάληψη της αποτύπωσης σε περίπτωση απώλειας της προσθετικής εργασίας, μιας και το ψηφιακό αποτύπωμα βρίσκεται αποθηκευμένο στον υπολογιστή μας.