7.Μετά την περιοδοντική θεραπεία να περιμένω ευαισθησίες;

Με την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας (είτε της συντηρητικής, είτε της χειρουργικής) υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν οι λεγόμενες «ευαισθησίες» των δοντιών. Δηλαδή, τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να έχετε είναι πόνος ή ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην απόξεση των ριζών, δηλαδή στην απομάκρυνση της υποουλικής μικροβιακής πλάκας και πέτρας από την περιοχή των ριζών, και στην αποκάλυψη μέρους της ρίζας των δοντιών μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας.

Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και αντιμετωπίζονται με τη χρήση φθορίου. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ευαισθησίας των δοντιών σας μπορείτε να κάνετε τοπικές εφαρμογές φθορίου στο σπίτι σας με τον ακόλουθο τρόπο:

  • Χρησιμοποιήστε μία φθοριούχο οδοντόκρεμα, όπως η Duraphat 5000 της εταιρείας Colgate ή την Colgate Sensitive Pro Relief.
  • Προμηθευτείτε ένα στοματικό διάλυμα Duraphat της Colgate, ή το Easy Gel της DU More  από το φαρμακείο ή το γειτονικό σας σουπερ-μάρκετ. Κάνετε μπουκώματα με αυτό κάθε βράδυ, μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας. Μη σταματήσετε τη θεραπεία σας, ακόμα κι αν τα συμπτώματα σταματήσουν.
  • Αποφύγετε τη χρήση όξινων γευμάτων, χυμών ή αναψυκτικών.
  • Εάν το πρόβλημα δεν υποχωρεί, χρησιμοποιήστε κάποιο gel φθοριούχου κασσίτερου από το φαρμακείο. Τέτοιο σκεύασμα είναι, για παράδειγμα, το Gel Kam® της εταιρείας Colgate. Για την αποτελεσματικότερη δράση του, εφαρμόστε το πριν το βραδινό ύπνο πάνω στα δόντια που παρουσιάζεται ευαισθησία και από τη γλωσσική και από τη χειλική πλευρά χωρίς να ξεπλύνετε, για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Επαναλάβετε την εφαρμογή μέχρι τα συμπτώματα να σταματήσουν.
  • Μετά την εφαρμογή του στοματικού διαλύματος καλό είναι να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα, καθώς το φθόριο δρα αποτελεσματικότερα όσο μεγαλύτερο διάστημα μένει πάνω στα δόντια.

Εάν παρατηρήσετε ευαισθησία σε κάποια δόντια μετά την ολοκλήρωση του περιοδοντικού καθαρισμού, ενημερώστε τον εξειδικευμένο περιοδοντολόγο μας, για την απευθείας εφαρμογή φθορίου στα δόντια με ευαισθησία.

Τα κοινά στοματικά διαλύματα, όπως και αυτά του τύπου της χλωρεξιδίνης, δεν περιέχουν φθόριο και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οδοντικές ευαισθησίες. Μπορούν ωστόσο, να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με τα εξειδικευμένα σκευάσματα.