Τι είναι η τερηδόνα και πως την αντιμετωπίζουμε ;

Τι είναι η τερηδόνα και πως την αντιμετωπίζουμε ;

Η τερηδόνα είναι παθήση που παρουσιάζεται στα δόντια σε κάθε ηλικία . Δημιουργείται από τα βακτήρια που υπάρχουν στην στοματική κοιλότητα και τρέφονται από τα οξέα τα οποία δημιουργούνται από τα υπόλοιμματα των τροφών . Δεν είναι μόνο η κοινή ζάχαρη επιβλαβής για την υγεία των δοντιών , αλλά και οι παρακάτω κατηγορίες τροφίμων και ροφημάτων :

  • Αποξηραμένα φρούτα (κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια και η ζάχαρη "ταΐζει" τα βακτήρια .

  • Παγωτά- Αναψυκτικά (η υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών είναι πολύ επιβλαβής για τα δόντια, ιδιαίτερα αν λαμβάνονται πολύ συχνά .

  • Καραμέλες (κολλούν στα δόντια και μένουν πολύ ώρα στο στόμα μέχρι να λιώσουν) .

  • Λεμόνι και όξινες τροφές

    (Τροφές υψηλές σε οξέα όπως το λεμόνι, η ντομάτα μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους) .

  • Αμυλούχα τρόφιμα ( πατατάκια ,λευκό ψωμί κολλούν ανάμεσα στα δόντια, τρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια μέσα στο στόμα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν την πλάκα) .

Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον σχηματισμό της τερηδόνας έχει αποδειχθεί πως είναι το φθόριο της οδοντόκρεμας και το σωστό βούρτσισμα . Εάν δεν βουρτσίζουμε συστηματικά ή καταναλώνουμε σημαντικές ποσότητες των παραπάνω τροφίμων καθημερινά, τότε τα βακτήρια της πλάκας συνεχίζουν να παράγουν περισσότερα οξέα με αποτέλεσμα την καταστροφή του δοντιού. Η αντιμετώπιση της τερηδόνας είναι η πραγματοποίηση έμφραξης (σφραγίσματος) .Με το σφράγισμα, αναπληρώνουμε το χαμένο μέρος του δοντιού.
Για να αποφύγουμε την διαδικασία των σφραγισμάτων, το καλύτερο πράγμα είναι η πρόληψη.

Επισκεφτείτε άφοβα τον οδοντίατρό σας για έναν έλεγχο !