Οδοντιατρική Φροντίδα και Εγκυμοσύνη

Οδοντιατρική φροντίδα και εγκυμοσύνη

Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,είναι σημαντικό να φροντίζουμε τα δόντια και τα ούλα μας,καθώς λόγω των ορμονικών αλλαγών αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ουλίτιδας,που μπορεί να επηρεάσει κατ'επέκταση την ανάπτυξη του μωρού.

Παρακάτω κάποιες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε καλή στοματική υγιεινή,πριν,κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Πριν μείνετε έγκυος

Προσπαθήστε να πάτε για ένα προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό πριν μείνετε έγκυος.Οποιοσδήποτε έλεγχος ρουτίνας καθώς επίσης και οποιαδήποτε επείγουσα οδοντιατρική εργασία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης,Προαιρετικές εργασίες ωστόσο θα πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό.Πριν το ραντεβού σας με τον οδοντίατρο,επιβεβαιώστε με τον γυναικολόγο σας αν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προφύλαξη - οδηγία για εσάς.

  • Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για όλα τα φάρμακα και τις βιταμίνες που λαμβάνετε καθώς και οποιαδήποτε οδηγία ενδεχομένως έχετε από το γυναικολόγο σας.Ο οδοντίατρός σας ίσως χρειαστεί να μεταβάλλει το πλάνο θεραπείας βάση αυτών των στοιχείων.
  • Οδοντιατρικές ακτινογραφίες μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,εφόσον είναι αναγκαίο.Ο γιατρός σας θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προφυλάξει το μωρό σας,όπως να καλύψει την κοιλιακή χώρα και τον θυρεοειδή αδένα με ποδιά ακτινοπροστασίας.Σε κάθε περίπτωση ωστόσο,η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει πολύ πιο ασφαλείς τις ακτινογραφίες τα τελευταία χρόνια δίνοντας λύση με τη χρήση της ψηφιακής ακτινογραφίας.
  • Μην παραλείπετε τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο απλά επειδή είστε έγκυος.Τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή ο τακτικός περιοδοντολογικός έλεγχος είναι πιο σημαντικό;,καθώς λόγω των ορμονικών αλλαγών βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα και ευαίσθητα ούλα που ματώνουν εύκολα (ουλίτιδα εγκυμοσύνης).Εάν παρατηρήσετε πρήξιμο,ερεθισμό,ή να ματώνουν τα ούλα σας σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης σας μιλήστε με τον οδοντίατρό σας.
  • Ακολουθήστε τις βασικές πρακτικές στοματικής υγιεινής για να αποφύγετε/μειώσετε πιθανά προβλήματα,αντιμετωπίζοντας την πρωινή αδιαθεσία.
  • Εάν η πρωινή αδιαθεσία σας αποτρέπει από το να βουρτσίσετε τα δόντια σας,αλλάξτε την οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε με κάποια χωρίς γεύση ή και χωρίς οδοντόκρεμα μόνο με οδοντόβουρτσα όμως απαραιτήτως.
  • Ξεπλένετε το στόμα σας με νερό ή κάποιο στοματικό διάλυμα εάν έχετε αναγούλες ή εμετούς.
  • Αποφύγετε την ζάχαρη.Οι λιγούρες για γλυκό είναι πολύ συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Έχετε στο νου σας ότι όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνετε τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να αποκτήσετε κάποιο χαλασμένο δόντι
  • Να τρώτε υγιεινά.Τα πρώτα δόντια του μωρού σας αρχίζουν να αναπτύσσονται από τον 3 μήνατης εηκυμοσύνης σας.Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προιόντα.Το τυρί και το γιαούρτι είναι καλές πηγές για όλα τα μέταλλα που χρειάζεται το μωρό σας

Μετά τη γέννηση του μωρού σας

Εάν αντιμετωπίσετε ουλίτιδα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας,κανονίστε μια συνάντηση με το γιατρό σας το συντομότερο προκειμένου να εξετάσει την εξέλιξη και να σας προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Για οποιαδήποτε απορία,είμαστε στη διάθεσή σας.