Σφράγισμα δοντιού: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρέπει τα παλιά μεταλλικά σφραγίσματα να αντικαθίστανται?

Μια πολύ κοινή ερώτηση, που υποκρύπτει διάφορα ερωτηματικά,ώστε να είναι δύσκολο να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση.

Αν και τα μεταλλικά σφραγίσματα χρησιμοποιούνταν αρκετά χρόνια στον οδοντιατρικό χώρο,πλέον σήμερα με τα νέα μέσα διάγνωσης (ψηφιακή ακτινογραφία,μικροσκόπιο) συναντούμε πολλά προβλήματα που "κρύβονται" κάτω από αυτά και δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά πάντα με γυμνό μάτι ή μια απλή ακτινογραφία.

Τα μεταλλικά σφραγίσματα μπορεί να κρύβουν τερηδόνα

 

Καθώς τα μεταλλικά σφραγίσματα είναι αδιαφανή στις ακτινογραφίες,είναι δύσκολο συχνά να φανεί η τερηδόνα κάτω από αυτά πριν αποκτήσει σημαντική έκταση ώστε να είναι ορατή ακτινογραφικά.Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν εξετάζουμε έναν ασθενή με μεταλλικά σφραγίσματα αμαλγάματος,μπορούμε να δούμε το 50% του τι συμβαίνει με γυμνό μάτι,ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 80-85% με την χρήση του ακτινογραφικού και ακόμα περισσότερο με τη χρήση του μικροσκοπίου.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις,αυτό το ποσοστό των 15-20% που δεν θα μπορέσουμε να δούμε,εξαιτίας των μεταλλικών σφραγισμάτων ,μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός απλού σφραγίσματος ή ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση).

Τα μεταλλικά σφραγίσματα ευνοούν τη δημιουργία ρωγμών στα δόντια

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας,είναι οι ρωγμές που μπορεί να δημιουργηθούν στα δόντια λόγω του υλικού αυτού - αμαλγάματος.

Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι τα μεταλλικά σφραγίσματα δεν κάνουν πιο δυνατά τα δόντια.Κατά μία έννοια λειτουργούν σαν "σφήνες",με αποτέλεσμα,όταν δαγκώνουμε οι δυνάμεις να διανέμονται στον υπόλοιπο οδοντικό ιστό. Eάν το μεταλλικό σφράγισμα καλύπτει περισσότερο από το μισό του δοντιού,υπάρχει μεγάλη πιθανότητατο δόντι να ραγίσει ή να σπάσει.Όσο μικρότερη είναι η επιφάνεια του μεταλλικού σφραγίσματος,τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα να συμβεί κάτι ανάλογο.Επίσης προκαλούν αποχρωματισμό των δοντιών.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα τείνουν να διανέμουν τις δυνάμεις που δημιουργούνται κατά την μάσηση πιο ομοιόμορφα,κάνοντας το δόντι15-20% πιο δυνατό σε σχέση με τα μεταλλικά σφραγίσματα.

 

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των νεότερων υλικών, στη διάγνωση

Τα νεότερου τύπου υλικά (σύνθετες ρητίνες),δίνουν τη δυνατότητα να διαγνωστεί το όποιο πρόβλημα όταν ξεκινάει και μπορεί συνήθως εύκολα να θεραπευτεί.

 

Συμπερασματικά λοιπόν,το αν κάποιος θα επιλέξει να αντικαταστήσει τα μεταλλικά του σφραγίσματα,εξαρτάται από το πόσο προληπτικά θέλει να δράσει.

Οι ιδιότητες των νεότερων υλικών αλλά και η χρήση τους μέσω νέων τεχνικών (επενθέτων-όψεων σύνθετων ρητινών ή πορσελάνης-ολοκεραμικών στεφανών,έχουν βελτιωθεί σε βαθμό που πλεονεκτούν έναντι των μεταλλικών σφραγισμάτων πλέον και σε οπίσθια δόντια.

Εφόσον ο ασθενής το αποφασίσει η αλλαγή μπορεί να γίνει σε όλα τα δόντια που φέρουν μεταλλικό σφράγισμα και σε στάδια.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε,παραμένουμε στη διάθεσή σας.