Πώς να βουρτσίζετε αποτελεσματικά τα δόντια σας

Πώς να βουρτσίζετε αποτελεσματικά τα δόντια σας

Ποιός είναι λοιπόν ο σωστός τρόπος;

Υπάρχει μία συγκεκριμένη τεχνική που καλείται μέθοδος Bass για το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά ο υγιεινολόγος ή ο οδοντίατρος μπορεί να σας δώσουν κι επιπρόσθετες συμβουλές με βάση τις ανάγκες σας. Προγραμματίστε ένα ραντεβού για καθαρισμό και βεβαιωθείτε πως βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας.

Εν τω μεταξύ, να έχετε υπόψη σας αυτούς τους κανόνες για τη συσσώρευση πλάκας κατά το βούρτσισμα των δοντιών:

Συχνότητα. Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο ή τρεις φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία. Το νήμα αφαιρεί την πλάκα ανάμεσα στα δόντια, όπου δε φτάνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας. Θυμηθείτε πως το έντονο βούρτσισμα των δοντιών τραυματίζει τους μαλακούς ιστούς.

Διάρκεια. Αφιερώστε περίπου 30΄΄ για κάθε τεταρτημόριο του στόματος-περίπου δύο λεπτά για το συνολικό βούρτσισμα. Οι περισσότερες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ένα χρονομετρητή ή βγάζουν συγκεκριμένο ήχο ανά 30΄΄. Αν βουρτσίζετε τα δόντια με μηχανική οδοντόβουρτσα, προσπαθήστε να διαρκέσει το βούρτσισμα όσο ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο.

Δύναμη. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι όπως το τρίψιμο του σώματος με σφουγγάρι. Ασκήστε ήπια πίεση στα δόντια και τα ούλα. Αν πονούν ή αιμορραγούν τα ούλα, μειώστε λίγο τη δύναμη. Αν οι τρίχες της βούρτσας αρχίζουν να στραβώνουν μετά από λίγους μήνες τότε χρειάζεται αντικατάσταση.

Γωνίες. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα υπό γωνία 45 μοιρών κατά το βούρτσισμα των άνω δοντιών και με την ίδια γωνία και κλίση προς τα κάτω για τα κάτω δόντια. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με τέτοιο τρόπο ώστε να καθαρίζει και τις οδοντικές επιφάνειες και τα ούλα.

Χρησιμοποιήστε την ίδια γωνία για τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών, ειδικά κατά μήκος των πλευρών. Για τις οπίσθιες επιφάνειες των προσθίων δοντιών συγκρατήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα.

Μην ξεχάσετε τις μασητικές επιφάνειες και τις άκρες. Η μύλη δοντιών με ανώμαλη επιφάνεια συγκρατεί βακτήρια. Βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά για να αφαιρεθεί η πλάκα από κάθε επιφάνεια.

Κίνηση. Προτείνουμε μικρές κυκλικές κινήσεις ή μικρές ολισθητικές κινήσεις μπρος και πίσω. Το βούρτσισμα των δοντιών σε λίγα τμήματα (ένα ή δύο δόντια κάθε φορά) εξασφαλίζει έναν πιο σχολαστικό καθαρισμό.

 

 

Αλλαγή συνηθειών βουρτσίσματος

Ενώ μαθαίνετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αποτελεσματικά, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε κάποια στοιχεία που είχατε διδαχθεί στην παιδική σας ηλικία. Κι αν είστε γονιός, είναι καλύτερο να μεταφέρετε σωστές συμπεριφορές στα παιδιά σας εγκαίρως.

Θυμηθείτε, όμως, πως όσο καλά κι αν βουρτσίζουν τα παιδιά σας, θα πρέπει ο οδοντίατρος κι ο υγιεινολόγος να ελέγχουν τακτικά την υγεία του στόματός τους. Θα πρέπει να πραγματοποιείται οδοντικός καθαρισμός δύο φορές το χρόνο και οδοντιατρικές εξετάσεις για την καταπολέμηση της οδοντικής πλάκας. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν επαρκεί.

 

Για οποιαδήποτε απορία παραμένουμε στη διάθεσή σας!!!!!