Οι τροφές που ενδυναμώνουν τα δόντια των παιδιών

Με την επιστροφή των μικρών μας φίλων στο σχολείο, καλό είναι να θυμηθούμε κάποιες τροφές που έχουν προστατευτική δράση για τα δόντια τους, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων και θα μπορούσαν να συμπληρώνουν το καθημερινό τους σνακ στο σχολείο.

Πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, πιπεριές, ντομάτες και γλυκοπατάτες

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βακτηριδίων στο στόμα των παιδιών, και κάποιοι από αυτούς μπορούν να προκαλέσουν ουλίτιδα. Η βιταμίνη C που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα καταπολεμούν τα συγκεκριμένα βακτήρια.

Οι οδοντίατροι προειδοποιούν ωστόσο ότι τα παιδιά θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 30 λεπτά για να βουρτσίσουν τα δόντια τους όταν καταναλώνουν όξινες τροφές.

Γάλα, γιαούρτι και τυρί

Υδατάνθρακες όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα μακαρόνια διασπώνται σε σάκχαρα που με την σειρά τους ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και οξέων. Όταν τα παιδιά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και φώσφορο, αυξάνεται το pH του στόματος, ενώ μειώνονται τα επίπεδα οξέων στο στόμα.

Ωμά καρότα, σέλινο, κουνουπίδι, πράσινα φασόλια και αρακάς

Τα τραγανά λαχανικά ενεργοποιούν τον μηχανισμό καθαρισμού των δοντιών και ούλων μέσω της μάσησης.

Σουσάμι, ηλιόσπορος, σπόροι κολοκύθας και ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν περιέχουν λιπίδια που καλύπτουν τα δόντια και δημιουργούν ασπίδα ενάντια στα βακτήρια, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν το σμάλτο .

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Την επόμενη φορά που θα σας ζητήσει το παιδί σας τσίχλες, μπορείτε να του πείτε ναι! Το σάλιο που παράγεται μαλακώνει την πλάκα, αυξάνει τα φυσικά αντισώματα στο στόμα, και κρατάει τα ούλα ενυδατωμένα.

Πέρα από την σωστή διατροφή ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το να κρατήσουμε τα δόντια των παιδιών μας υγιή είναι ένας συνδυασμός:

  • Καθημερινής φροντίδας των δοντιών,
  • Σωστής αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής,
  • Σωστής διατροφής και
  • Τακτικών ελέγχων από τον οδοντίατρο

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε παραμένουμε στην διάθεσή σας!