Πότε πρέπει να υποβληθώ σε εξαγωγή φρονιμίτη?

Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στον οδοντικό φραγμό σε ηλικία 16-20 ετών.Συχνά όμως ανατέλλουν μερικώς ή καθόλου με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων.

  • Συνηθέστερο αίτιο αφαίρεσης των εγκλείστων ή ημιεγκλείστων δοντιών είναι η εμφάνιση περιστεφανίτιδας.Η φλεγμονή δηλαδή των μαλακών ιστών που καλύπτουν το δόντι και που μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός,κακουχία,δυσκαταποσία & διόγκωση λεμφαδένων.
  • Ο τερηδονισμός των φρονιμιτών είναι επίσης ένδειξη αφαίρεσης τους.Η αποκατάσταση των δοντιών αυτών λόγω της θέσξς τους,αλλά και της ιδιαίτερης μορφολογίας τους καθίσταται δύσκολη.
  • Πολύ συχνά ένας έγκλειστος ή ημιέγκλειστος φρονιμίτης προκαλεί λόγω της έκτοπης θέσης του βλάβη στα διπλανά δόντια,των οποίων η παρουσία και διατήρηση στον οδοντικό φραγμό είναι πολύ πιο σημαντική από αυτή των τρίτων γομφίων.Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σταδιακά χωρίς έκδηλα συμπτώματα.Γι'αυτό σε περιπτώσεις που καθυστερεί η ανατολή των φρονιμιτών συνιστάται ακτινογραφικός έλεγχος με μία πανοραμική ακτινογραφία για να διασφαλιστεί ότι δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για γειτονικά δόντια.
  • Η εμφάνιση κυστικών αλλοιώσεων γύρω από έναν φρονιμήτη καθιστά επίσης επιτακτική την ανάγκη της εξαγωγής τους.Αν και η συχνότητα εμφάνισης κύστεων γύρω από έναν έγκλειστο είναι χαμηλή η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οστό της γνάθου και στα διπλανά δόντια.
  • Και φυσικά πιο αθώος αλλά πολύ σημαντικός λόγος αφαίρεσης των φρονιμιτών είναι η δυσκολία καθαρισμού τους.Η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας γύρω από τους φρονιμίτες που έχουν ανατείλει μερικώς ή υπό κλίση όπως συχνά συμβαίνει,με αποτέλεσμα την ελλιπή στοματική υγιεινή που με τη σειρά της δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου.

Όταν εκδηλωθεί κάποιο από αυτά τα προβλήματα ή εκτιμάται ακτινογραφικά ότι θα δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον,ο ιατρός θα επιλέξει την εξαγωγή του φρονιμίτη με στόχο την ανακούφιση του ασθενή από τα συμπτώματα και την προστασία των παρακείμενων δοντιών και περιοδοντικών ιστών.

Για οποιαδήποτε απορία ή περαιτέρω ενημέρωση είμαστε στη διάθεσή σας!