Κινδυνεύω από την ακτινοβολία κατά την οδοντιατρική ακτινογραφία;

ΠΟΣΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ;

Η δόση από μία οπισθοφατνιακή (μικρή) ακτινογραφία που πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο είναι περίπου 0,008 mSv. Αλλά τι σημαίνει αυτό πραγματικά; Αν το δούμε αναλογικά, μια ακτινογραφία θώρακος έχει ακτινοβολία 0,08mSv, μια στεφανιογραφία περίπου 10mSv και ένα σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου ξεπερνάει τα 20mSv. Ακόμα και αν καταφέρουμε να αποφύγουμε όλες αυτές τις απαραίτητες για την υγεία μας ακτινογραφίες, μόνο που ζούμε στο περιβάλλον του 2017 παίρνουμε ετησίως 4mSv ακτινοβολίας και αν πετάξουμε με αεροπλάνο αυτή η δόση σχεδόν πενταπλασιάζεται!

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ;

Η πανοραμική ακτινογραφία έχει δόση ακτινοβολίας μόλις 0,03mSv. Η ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία βοηθά τον οδοντίατρο να διαπιστώσει:
• μικρές τερηδόνες μεταξύ των δοντιών ή τερηδόνες κάτω από υπάρχουσες αποκαταστάσεις, κατάγματα δοντιών, ακρορριζικές κύστες, περιοδοντική νόσο
• οποιαδήποτε γναθοπροσωπική ανωμαλία
• κάποια παθολογική κατάσταση στα οστά των γνάθων, αν κάτι τέτοιο υποδεικνύεται από από το ιστορικό τους ή από την κλινική τους εξέταση
• αν κάποιο δόντι είναι έγκλειστο καθώς και τη φορά των έγκλειστων φρονιμιτών
• σε βάθος κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα
• την σοβαρότητα δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης
• την κατάσταση του στόματος για ασθενείς στους οποίους πρόκειται να τοποθετηθούν εμφυτεύματα
• την κατάσταση του στόματος για ασθενείς στους οποίους πρόκειται να τοποθετηθούν μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες ή ακίνητες προσθετικές εργασίες
• πιθανά κατάγματα γνάθων για ασθενείς που έχουν τραυματιστεί στο πρόσωπο

Όλες λοιπόν αυτές οι πληροφορίες παίρνονται με ΜΙΑ ακτινογραφία της οποίας η δόση ακτινοβολίας δεν ξεπερνά τη δόση που παίρνουμε όλοι μας σε μία βδομάδα από τις ηλεκτρικές μας συσκευές!

Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΩΝ

Γίνεται φανερό ότι η ακτινοβολία από τις οδοντιατρικές ακτινογραφίες είναι τόσο μικρή που θεωρητικά ο αριθμός τους δεν χρειάζεται περιορισμό. Ωστόσο πάντα ο οδοντίατρος πραγματοποιεί μόνο όσες χρειάζεται για τη διάγνωση και τη θεραπεία και ποτέ δεν γίνονται άσκοπες λήψεις ή ακτινογραφίες που ήδη υπάρχουν στον φάκελο του ασθενή. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στις εγκύους, και να αποφεύγονται οι ακτινογραφίες τους τελευταίους μήνες τις εγκυμοσύνης.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Όπως είπαμε παραπάνω οι ακτινογραφίες πραγματοποιούνται μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητες για τη θεραπεία. Στις περιπτώσεις αυτές, ο οδοντίατρος εξατομικεύει τη δόση ακτινοβολίας και χρησιμοποιεί τη μικρότερη δυνατή για κάθε δόντι. Επίσης τα οδοντιατρικά ακτινογραφικά μηχανήματα διαθέτουν κατευθυντήρα, δηλαδή ένα κώνο μέσω του οποίου βγαίνει η ακτινοβολία και κατευθύνεται μόνο στο σημείο που πρέπει (σε αντίθεση με άλλες ακτινογραφίες όπως μαστού ή θώρακος που η ακτινοβολία διαχέεται). Τέλος, ο ασθενής πριν ακτινοβοληθεί φοράει ειδική ποδιά μολύβδου για προστασία του θυρεοειδή και άλλων ανατομικών οργάνων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η δόση ακτινοβολίας από μία οδοντιατρική ακτινογραφία είναι αμελητέα και ο ασθενής δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο οδοντίατρος πάντα κρίνει την αναγκαιότητα της ακτινογραφίας για τη σωστή διεκπεραίωση της θεραπείας και φυσικά παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του ασθενούς!

 

Για οποιαδήποτε απορία παραμένουμε στη διάθεσή σας!