Η οικονομική κρίση ενάντια στην οδοντιατρική πρόληψη-περίθαλψη

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη ζωή μας. Καθώς οι ασθενείς ανησυχούν όλο και περισσότερο για το οικονομικό τους μέλλον, αισθάνονται την ανάγκη να δαπανούν λιγότερα χρήματα για προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν θεωρούνται εντελώς απαραίτητες. Δεδομένου ότι οι δαπάνες των καταναλωτών είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας, τα «σφιχτά» πορτοφόλια έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Είναι προφανές ότι την πλέον αρνητική επίπτωση στις οδοντιατρικές υπηρεσίες έχει η ραγδαία αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Ένας ασθενής που έχασε τη δουλειά του είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακυρώσει ή θα αναβάλει τις τακτικές, προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό του.

Εν μέσω αυτής της κρίσης, η απόφαση των ασθενών να ακυρώσουν τα οδοντιατρικά τους ραντεβού ή να αναβάλουν την οδοντιατρική τους περίθαλψη, έως ότου η οικονομική τους κατάσταση βελτιωθεί, ακούγεται λογική. Όμως, η απόφαση αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Αποφεύγοντας τις τακτικές επισκέψεις, προληπτικού χαρακτήρα, σίγουρα εξοικονομούμε κάποια χρήματα, βραχυπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, όμως, η κίνηση αυτή στερεί από τον ασθενή την ευκαιρία να έχει πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση, για οποιαδήποτε οδοντική νόσο. Όταν η νόσος είναι σε αρχικό στάδιο, η θεραπεία της είναι όχι μόνο πιο εύκολη αλλά και λιγότερο δαπανηρή. Από την άλλη μεριά, χωρίς θεραπεία πολλές νόσοι χειροτερεύουν, αθόρυβα και σταδιακά. Καθώς η νόσος προχωρά, η θεραπεία της γίνεται πιο περίπλοκη και απαιτεί επέμβαση, με ανάλογα υψηλότερο κόστος.

Τα περισσότερα οδοντιατρικά προβλήματα δεν είναι πάντα επώδυνα ή ορατά, έως ότου είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, σοβαρά προβλήματα συνήθως είναι μη αναστρέψιμα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα δόντι που πονά πολύ, θα πρέπει αμέσως να σφραγιστεί να απονευρωθεί ή ακόμα και να εξαχθεί. Ο οδοντίατρος μπορεί να προσδιορίσει τους πιθανούς κινδύνους και να προλάβει σημαντικά οδοντιατρικά προβλήματα, εγκαίρως. Ένας οδοντίατρος μπορεί επίσης να προσδιορίσει την ανάγκη για απονεύρωση, σφραγίσματα, στεφάνες (θήκες), θεραπεία ουλίτιδας-περιοδοντίτιδας, σιδεράκια, ή άλλα μέτρα αναγκαία για την προστασία της υγείας της στοματικής κοιλότητας .

Ο πρωταρχικός λόγος για να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο τακτικά είναι για να κρατήσετε τα δόντια σας απολύτως υγιή. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας καθαρισμού δοντιών, ο οδοντίατρος είναι πολύ πιο σχολαστικός απ’ όσο εσείς στο σπίτι. Ο ιατρός διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό, σχεδιασμένο για την απομάκρυνση της πλάκας και της πέτρας γύρω από το δόντι, ενώ μπορεί επιπλέον να σας δώσει συμβουλές και προτάσεις ώστε να διατηρήσετε καλή στοματική υγιεινή.

Με τις τακτικές (ανά εξάμηνο) επισκέψεις στον οδοντίατρό σας, θα αποφύγετε υψηλού κινδύνου οδοντιατρικές λοιμώξεις. Δεν είναι μόνο επώδυνο ένα χαλασμένο νεύρο, αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε κάτι πολύ σοβαρότερο. Η μόλυνση-φλεγμονή, π.χ. σε βάθος χρόνου, μπορεί να εξαπλωθεί στο αίμα και να οδηγήσει σε σοβαρά ιατρικά προβλήματα π.χ. καρδιολογικά. Η έγκαιρη διάγνωση θα σας εξοικονομήσει χρόνο, χρήμα, πόνο και θα αποφύγετε, ενδεχομένως, σοβαρά θέματα υγείας. Προγραμματίστε μια εξέταση. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. Φροντίστε σήμερα ένα μικρό πρόβλημα προτού γίνει μεγαλύτερο. Σε βάθος χρόνου θα είναι η καλύτερή σας επένδυση. Πόσο μάλλον που στη σημερινή εποχή έχουμε τα μέσα και τις δυνατότητες για την πληρέστερη και ασφαλέστερη οδοντιατρική περίθαλψη και πρόληψη από την βρεφική κιόλας ηλικία.