Ανάρρωση μετά την εξαγωγή φρονιμίτη: Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε!

Η εξαγωγή φρονιμιτών είναι μία από τις πιο συνηθισμένες οδοντιατρικές επεμβάσεις. Μπορεί να χρειαστούν έως και 2 εβδομάδες για να αναρρώσει κανείς πλήρως μετά την εξαγωγή ενός φρονιμίτη. Η σωστή φροντίδα της πληγής, ωστόσο, μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο σύντομα.

Ανάρρωση μετά την εξαγωγή φρονιμίτη: Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε!

Οι φρονιμίτες είναι τα μεγάλα δόντια που αναπτύσσονται στο πίσω μέρος του στόματος. Οι φρονιμίτες των περισσότερων ανθρώπων ανατέλλουν στο διάστημα ηλικίας μεταξύ 17 και 25 ετών. Κάποιοι άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να μην έχουν καθόλου.

Μερικές φορές, δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο στόμα για να αναπτυχθούν οι φρονιμίτες. Μπορεί, λοιπόν, να τραυματίσουν τα ούλα ανατέλλοντας στραβά ή να ανατείλλουν μόνο εν μέρει. Όταν συμβαίνει αυτό, οι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως πόνο ή λοίμωξη.

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αφαιρέσετε έναν φρονιμίτη εξαρτάται από το δόντι καθώς και τη δυσκολία της χειρουργικής επέμβασης.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την ανάρρωση;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν ράμματα που θα βοηθήσουν να κλείσει η πληγή. Ο οδοντίατρος συνήθως αφαιρεί τα ράμματα μετά από περίπου 1 εβδομάδα.

Μερικές φορές, η χειρουργική επέμβαση προκαλεί μώλωπες, πρήξιμο και πόνο, που επίσης θα απαιτήσει χρόνο για να θεραπευτεί. Η ανάρρωση μετά τη χειρουργική επέμβαση θα είναι βαθμιαία, και η κατάσταση θα βελτιώνεται μέρα με την ημέρα.

Η διαδικασία επούλωσης μπορεί να αναλυθεί στα ακόλουθα στάδια:

Πρώτες 24 ώρες: Θα σχηματιστούν θρόμβοι αίματος.
2 έως 3 ημέρες: Το πρήξιμο του στόματος και των μάγουλων βελτιώνεται.
7 ημέρες: Ένας οδοντίατρος μπορεί να αφαιρέσει τα ράμματα αν υπάρχουν.
7 έως 10 ημέρες: Η δυσκαμψία της γνάθου  υποχωρεί.
 

Ο χρόνος αποκατάστασης είναι διαφορετικός για τον καθένα. Εάν η πληγή μολυνθεί, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Τρόποι για να επισπεύσετε την ανάρρωση

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αποκολληθούν οι θρόμβοι αίματος από την πληγή κατά τη διάρκεια του πρώτου 24ώρου. Οπότε, πρέπει να αποφύγετε:

  • Το βούρτσισμα στο σημείο εξαγωγής
  • τις στοματοπλύσεις
  • τα ζεστά ροφήματα
  • τα σκληρά φαγητά
  • το κάπνισμα και το αλκοόλ για τουλάχιστον 24 ώρες

Μια καλή ιδέα είναι να ξεπλύνετε απαλά το στόμα σας με στοματικό διάλυμα μετά από 24 ώρες.