Δημιουργικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους!

Αμέσως μόλις αρχίσουν να ανατέλλουν τα νεογιλά δόντια, το καθημερινό βούρτσισμα και η φροντίδα τους είναι απαραίτητα. Το πρώτο δόντι εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 6 μηνών, αλλά κάποια μωρά γεννιούνται με ένα ή δύο δόντια ήδη στο στόμα. Πολλοί γονείς είναι της άποψης ότι, τα νεογιλά δόντια δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς θα πέσουν και στη θέση τους θα ανατείλουν τα ενήλικα δόντια που είναι και τα πιο σημαντικά.

Αυτή η άποψη απέχει πολύ από την αλήθεια, καθώς τα νεογιλά δόντια είναι εξαιρετικά σημαντικά. Εάν δεν φροντιστούν σωστά, τότε το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη μάσηση και την ομιλία. Επιπλέον, παρέχουν ένα πλαίσιο για την σωστή ανάπτυξη των ενήλικων δοντιών.

Πάνω από το 40% των παιδιών έχουν τερηδόνα στα νεογιλά δόντια τους. Γι’αυτό μέχρι τα παιδιά να φτάσουν 6-7 ετών και να βουρτσίζουν μόνα τους τα δόντια τους, η ευθύνη του βουρτσίσματος ανήκει αποκλειστικά στους γονείς.

Πώς όμως θα διδάξετε σιγά-σιγά στα παιδιά την τέχνη του βουρτσίσματος; Εμείς θα σας πούμε 3 δημιουργικούς τρόπους για να ενθαρρύνετε αυτήν την πολύτιμη συνήθεια.

Δημιουργικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους!

#1: Μέσω της Αντιγραφής

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της παρακολούθησης και της αντιγραφής. Αν θέλετε να επιδείξετε τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος στα παιδιά σας, αρχίστε να βουρτσίζετε τα δικά σας δόντια ταυτόχρονα.

Δείξτε τους πώς να βουρτσίζουν κάθε επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των πίσω δοντιών. Μια καλή ιδέα είναι, επίσης, να βάλετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια σας. Εκτός ότι θα βρείτε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα πραγματικά διασκεδαστική, θα τους δώσετε ένα επιπλέον κίνητρο για να μάθουν.

#2: Πίνακες Ανταμοιβής για το αποτελεσματικό βούρτσισμα

Συνήθως, τα μικρά παιδιά ανταποκρίνονται καλά στις διαδικασίες που περιέχουν κάποιου είδους ανταμοιβή. Δημιουργήστε ένα μηνιαίο ημερολόγιο ή πίνακα και ανταμείψτε το παιδί με ένα αυτοκόλλητο για κάθε μέρα που τα δόντια του είναι καλά βουρτσισμένα.

Στο τέλος του μήνα μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό βραβείο, ίσως ένα παιχνίδι ή επιπλέον ώρες για βιντεοπαιχνίδια. Είναι καλό να ανταμείβετε θετικά ένα παιδί για το βούρτσισμα των δοντιών του ώστε να νιώθει υπερήφανο για αυτό. Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται δύο φορές την ημέρα και πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.

#3: Παρακολουθήστε βίντεο και διαβάστε ιστορίες για το βούρτσισμα των δοντιών

Πολλοί χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων έχουν online βίντεο σχετικά με το βούρτσισμα των δοντιών και την καλή στοματική υγιεινή. Υπάρχουν, επίσης, μερικά υπέροχα τραγούδια που μπορούν να ενθαρρύνουν το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του. Τα παιδιά αγαπούν τη μουσική και τραγουδούν τα τραγούδια ενώ η μουσική κάνει το βούρτσισμα ενδιαφέρον.

Είναι σημαντικό να κάνετε αυτό το καθημερινό έργο διασκεδαστικό, έτσι ώστε να μην δίνει στο παιδί την αίσθηση αγγαρείας. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε οδοντόβουρτσες που αναβοσβήνουν για δύο λεπτά, βοηθώντας τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

Μην ξεχνάτε ότι, η καθημερινή θετική ενίσχυση θα βοηθήσει τα παιδιά σας να αναπτύξουν καλές συνήθειες καθώς μεγαλώνουν.