Ενήλικες και Σιδεράκια.

Γιατί πλέον συναντάμε συχνότερα ενήλικες με σιδεράκια;
Σήμερα τα σιδεράκια είναι πολύ πιο διακριτικά από ό,τι στο παρελθόν και τοποθετούνται σε όλο και περισσότερους ενήλικες για την αντιμετώπιση διαφόρων ορθοδοντικών προβλημάτων. Ορισμένοι ενήλικες επιθυμούν να διορθώσουν ορθοδοντικά προβλήματα στα δόντια και τις γνάθους για την αποφυγή σοβαρότερων βλαβών. Άλλοι θέλουν απλώς να διορθώσουν μια ατέλεια στην εμφάνισή τους που τους ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια. Μην ξεχνάτε όμως ότι ακόμη και τα προβλήματα «αισθητικής» φύσης μπορούν να αποβούν επιζήμια σε βάθος χρόνου. Τα στραβά δόντια και τα προβλήματα σύγκλεισης μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη φθορά, προχωρημένη τερηδόνα και πάθηση των ούλων, οδοντοστοιχίες ή άλλες λύσεις αποκατάστασης, ακόμα και σε εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση σοβαρών προβλημάτων.

Χάρη στις καινοτόμες τεχνικές και στα διαφανή, διακριτικά σιδεράκια, οι ενήλικες καταφεύγουν όλο και συχνότερα σε αυτήν τη λύση σε μια προσπάθεια να διορθώσουν προβλήματα όπως:

  • Κενά μεταξύ των δοντιών (αραιοδοντία)
  • Πυκνή οδοντοφυΐα (συνωστισμός)
  • Στραβά δόντια
  • Υπερσύγκλιση δήξης
  • Υποσύγκλιση δήξης
  • Σταυροδοντία

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν η ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια ενδείκνυται για την περίπτωσή μου;
Αν πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από μια ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια, ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας παραπέμψει σε έναν ορθοδοντικό, ο οποίος ειδικεύεται στη διόρθωση τέτοιων προβλημάτων. Ο ορθοδοντικός θα εξετάσει τα δόντια σας και ίσως ζητήσει ακτινογραφίες για να διερευνήσει τη δομή των υποκείμενων οστών. Με βάση αυτά τα ευρήματα, θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Αν και τα σιδεράκια αποτελούν τη συχνότερη επιλογή για τη διόρθωση των στραβών δοντιών, ο ορθοδοντικός σας θα κρίνει αν μπορείτε να επωφεληθείτε από άλλα είδη ορθοδοντικής θεραπείας, όπως αφαιρούμενους νάρθηκες (μασελάκια), εξωστοματικά ή κινητά σιδεράκια.