Λεύκανση ιατρείου

Η λεύκανση δοντιών είναι μια διαδικασία κατα την οποία απομακρύνονται λεκέδες από τα δόντια και φυσικά τελικά τα δόντια γίνονται λευκότερα.

Οι δυο πιο διαδεδομένοι τρόποι είναι η χρήση laser ή λάμπας led στο ιατρείο και η λεύκανση στο σπίτι με εξατομικευμένα μασελάκια.
Και οι δυο διαδικασίες γίνονται με τη χρήση ειδικών τζελ, των οποίων η περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου ποικίλλει. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του υπεροξειδίου τόσο πιο γρήγορο και καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ισχυρότερο είναι το λευκαντικό τζελ τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να προκληθεί ευαισθησία κατα τη διάρκεια της λεύκανσης.

Λεύκανση ιατρείου με χρήση laser ή λάμπας led

Οποιοδήποτε τρόπο και αν διαλέξουμε από τους παραπάνω πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι μια διαδικασία η οποία γίνεται και ολοκληρώνεται στο χώρο του οδοντιατρείου. Χρησιμοποιούνται ειδικά τζελ τα οποία ενεργοποιούνται μέσω του laser/led και η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια 1-2 ώρες. Το καλύτερο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους περισσότερους οδοντιάτρους, επιτυγχάνεται εάν συμπληρωματικά γίνει και λεύκανση στο σπίτι.
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της λεύκανσης πρέπει να προηγηθεί ο καθαρισμός των δοντιών έτσι ώστε να απομακρυνθεί η πέτρα και επιφανειακοί λεκέδες.

Το επόμενο βήμα είναι η καταγραφή του αρχικού χρώματος των δοντιών. Αυτό γίνεται είτε με τη βοήθεια ειδικού χρωματολογίου ή μέσω ψηφιακής φωτογραφίας.

Έπειτα προετοιμάζεται κατάλληλα η περιοχή (τοποθέτηση προστατευτικού ούλων και παρειοκάτοχου ) και τοποθετείται πάνω στα δόντια το ειδικό τζελ. Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθούν όλα τα μαλακά μόρια της στοματικής κοιλότητας γιατί τα λευκαντικά τζελ μπορούν να προκαλέσουν τοπικά εγκαύματα. Δυστυχώς, έχουν σημειωθεί περιστατικά στα οποία ασθενείς αγόρασαν από το Ίντερνετ προϊόντα επαγγελματικής λεύκανσης δοντιών και δυστυχώς έγιναν θύματα σοβαρών εγκαυμάτων, αφού αυτά τα προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες οδοντίατρους.

Το λευκαντικό τζελ παραμένει πάνω στα δόντια για 15 λεπτά, έπειτα αφαιρείται και μπορεί να επανατοποθετηθεί μέχρι 3 φορές. Κατα τη διάρκεια της λεύκανσης μπορεί ο ασθενής να παραπονεθεί ότι νιώθει μια ήπια ευαισθησία, που είναι κατα κάποιο τρόπο φυσιολογικό. Μόλις τελειώσει η διαδικασία απομακρύνεται το προστατευτικό των ούλων και το τζελ και τότε αξιολογείται το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως εκθαμβωτικά!

Εάν η ευαισθησία μετά την λεύκανση είναι έντονη θα πρέπει να προτείνουμε στον ασθενή μας να αποφύγει τα πολύ κρύα ή πολύ ζεστά ροφήματα. Πολλές φορές προτείνεται θεραπεία με ειδική φθοριούχο οδοντόκρεμα ή σκεύασμα έτσι ώστε να εξαλειφθεί